Институт Данте Алигиери, Скопје

Архива


Сабота 5 септември, 20.30 часот Гробот на Данте, Плоштад Св.Франческо пренос во живо на ravennafestiv.live ИНАУГУРАЦИЈА НА ЧЕСТВУВАЊАТА за одбележување на 700 години од смртта на Данте Алигиери во присуство на Претседателот на Републиката директен пренос на ravennafestival.live директно емитување на екраните во Пјаца дел Пополо Со овој гест со длабоко значење за градот во кој се наоѓаат посмртните останки на поетот, чествувањата на 700-годишнината се инаугурираат со повторно отворање […]

ФИНАЛИСТИТЕ НА НАГРАДАТА СТРЕГА 2020 НИЗ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ НА ЧИТАТЕЛСКИОТ КРУЖОК ОД СКОПЈЕ Кружокот на читатели од Скопје со голем ентузијазам се приклучи на проектот „Данте и Наградата Стрега 2020“, во кој секој читател требаше да прочита и да протолкува еден од 12-те финалисти во натпреварот. Елена, Руска, Владимир, Анастасија, Марко, Лилјана, Катарина, Алесио, Ана, Кристијан, Анета, Јована, Драгана, Андријана Р. и Андријана Т, ги прочитаа, коментираа и образложија избраните романи, […]

Сандро Веронези – авторот на Данте Според најновите вести за проектот “Данте и наградата Стрега 2020“, Сандро Веронези со својот роман „Колибри“ (Бродот на Тезеј) е избран за автор на Здружението Данте Алигиери за 2020! https://ladante.it/comunicati-stampa/3300-premio-strega-a-sandro-veronesi-il-voto-della-societa-dante-alighieri.html Избраните тројца од 270 читатели од 25-те комитети ДА во светот (вклучително и комитетот во Скопје) се: Сандро Веронези, Валериа Паррела и Даниеле Менкарели. Првиот избран автор (Веронеси) го доби и колективниот глас на […]