Институт Данте Алигиери, Скопје

Архива


МАГРИС ЗА ГРАНИЦИТЕ И ИДЕНТИТЕТИТЕ Нема патување без да се поминат граници – политички, јазични, социјални, културни, психолошки, дури и оние невидливите кои делат една населба од друга во еден ист град, оние помеѓу луѓето, оние искривените кои во нашите сопствени пеколи ни го попречуваат патот на нас самите. Да се преминат границите; и да се сакаат – бидејќи тие дефинираат една реалност, индивидуалност, и’ даваат форма, заштитувајќи ја од […]

ИСПИТ ПЛИДА Отворени се уписите за испитите во пролетната сесија! УПИСИ: 26.03-05.04.2018 ИСПИТИ: 11 АПРИЛ Б2, Ц1 23 МАЈ А1, А2, Б1, Ц2 Сертификат за познавање на италијанскиот јазик ПЛИДА, признаен од Советот на Европа Институтот “Данте Алигиери” од Скопје e единствен акредитиран центар во РМ за спроведување на испитите за сертификатот ПЛИДА, признаен за студирање и работа во Италија Што е PLIDA? PLIDA сертификатот ги потврдува јазичните компетенци – […]

Генералниот секретар на Здружението Данте Алигиери, Алесандро Мази, учествуваше во емисијата “Уно матина“ во која зборуваше за 17-то издание Неделата на италијанскиот на италијанскиот јазик, кое ќе се одржи од 16 до 22 октомври, посветена на темата: “Италијанскиот на кино, италијанскиот во киното“. Институтот Данте Алигиери, исто така го објави интернационалниот кинематографски конкурс “Како внатре во огледало. Италија видена надвор од Италија“, во соработка со Швајцарската конфедерација. Младите режисери (на […]

Институтот Данте Алигиери од Скопје ја имаше единствената можност и оваа година да биде избран да учествува во проектот “La Dante al premio Strega” (Данте на наградата Стрега). Проектот предвидува гласовите во име на Асоцијацијата Данте Алигиери да бидат засновани на гласовите изнесени од горенавдените комитети. Според правилникот, секој од овие комитети треба да ги произнесе гласовите на комисија од десетина учесници. Институтот со огромно задоволоство и чест ја прифати […]

Најпродавани книги оваа седмица 1 Звева Казати Модињани, Едно удирање со крилјата, Мондадори 2 АА., ВВ., Да се патува во жолто, Селериo 3 Федерико Моча, Три пати тебе, Норд 4 Стефано Бени, Земамесечина, Фелтринели 5 Маурицио де Џовани, Надзорниците, Рицоли 6 Лајон, Во лов на Херубин, Фабри 7 Алесандро Д’Авенија, Уметноста да се биде слаб, Мондадори 8 Силвија Авалоне, Од каде животот е совршен, Рицоли 9 Мауро Корона/Луиџи Мајерон, Речиси […]

Најпродавани книги оваа седмица 1 АА., ВВ., Да се патува во жолто, Селерио 2 Федерико Моча, Три пати тебе, Норд 3 Звева Казати Модињани, Едно удирање со крилјата, Мондадори 4 Маурицио де Џовани, Надзорниците, Рицоли 5 Ана Премоли, Непредвидливо наречено љубов, Њутон Комптон 6 Антонио Манцини, Вртелешка за хрчаци, Селерио 7 Антонио Дикеле Дистефано, Оној кој се чувствува лошо не го кажува тоа, Мондадори 8 Силвија Авалоне, Од каде животот е совршен, Рицоли 9 Алесандро […]

СМЕАТА НА АРИОСТО: БЕСНИОТ ОРЛАНДО ВО ПРЕВОД НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ Преводите на италијанските ремек дела во минатите векови покажуваат изненадувачки патишта на меѓулитературната комуникација. Денес прославувајќи 500 години од Бесниот Орландо, ни се чини соодветно да потсетиме на неговите можеби помалку познати преводи, оној направен од македонскиот поет Григор Прличев, во втората половина на деветнаесетиот век. Прличев (1830-1893) бил поет, преведувач и наставник, потекнувал од Охрид, Македонија, којшто живеел и […]

Најпродавани книги оваа седмица 1 Федерико Моча, Три пати тебе, Норд 2 АА., ВВ., Да се патува во жолто, СелериоМондадори 3 Звева Казати Модињани, Едно удирање со крилјата,  4 Маурицио де Џовани, Надзорниците, Рицоли 5 Силвија Авалоне, Од каде животот е совршен, Рицоли 6 Антонио Манцини, Вртелешка за хрчаци, Селерио 7 Мауро Корона/Луиџи Мајерон, Речиси ништо, Кјарелетере 8 Гвидо Мариа Брера/Едоардо Нези, Сѐ е во парченцата и во танцот, Бродот на Тезеј 9 Антонио […]

Кога бев луд… Паричката Пред се’, барам дозвола да тврдам дека сега сум мудар. Ох, за тоа, дури и сиромав. И ќелав. Кога се’ уште бев јас, сакам да кажам, почитуваниот господин Фаусто Бандини, богат и во главно со прекрасна коса, се докажа дека бев луд. И по малку слабичок, се подразбира. Очиве пак, оттогаш ми останаа престрашени, а лицето цело испишано од реакциите на хроничните сожалувања со кои бев […]

Најпродавани книги оваа седмица 1 Антонио Манцини, Рингишпилот на хрчаците, Селерио 2 Звева Казати Модињани, Едно удирање со крилјата, Мондадори 3 Силвија Авалоне, Од каде животот е совршен, Рицоли 4 Маурицио де Џовани, Надзорниците, Рицоли 5 Алесандро Д’Авенија, Убавината да се биде ранлив, Мондадори 6 Мауро Корона/Луиџи Мајерон, Речиси ништо, Кјарелетере 7 Антонио Дикеле Дистефано, Кому не му е добро не го кажува тоа, Мондадори 8 Кјара Гамберале, Нешто, Лонганези […]