Институт Данте Алигиери, Скопје

Новости


ДАНТЕ И НАГРАДАТА СТРЕГА 2020 Институтот Данте Алигиери во Скопје и годинава, по четврти пат, е дел од проектот „Данте и наградата Стрега“, со што се вклучува во колективното гласање за една од најпрестижните книжевни награди во Италија. Овојпат, тоа се случува во рамките на новопокренатата мрежа наречена „Книжевни президиуми“, со која десетици Данте комитети од Италија и од целиот свет ги промовираат доблестите на италијанската книжевност, книгата, како и […]

УПИСИ ЗА ИСПИТОТ ПЛИДА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ОД 17.02.2020 ДО 28.02.2020 ЗА ПРИОРИТЕТНО БАРАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ – ДОПЛАТА 10 ЕВРА И ПРИЈАВУВАЊЕ ДО 21.02.2020 ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ НА: ladante.skopje@gmail.com И НА ВАШИОТ МАИЛ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПРИЈАВА И УПЛАТНИЦА УПЛАТА ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВРЕДНОСТ: A2 – 45 e, Б1- 55 e, Б2 – 65 e, Ц1 – 75 e ИСПИТОТ СЕ ОДРЖУВА НА 04.03.2020 за А2 и на 25.03.2020 за B1, […]

Институтот Данте Алигиери од Скопје во соработка со Италијанската Амбасада ги отвори уписите за пролетниот семестар во 2020: IL MONDO IN ITALIANO (Светот на италијански јазик) Impara  la  dolce lingua: Научи го италијанскиот јазик на нашите курсеви: – стандардни курсеви за степените од А1 до Ц2; часови 2 пати неделно по 90 мин.; уплата на 4 рати x 1750 ден. или 6.300 ден. за уплата до 29.02.20 – индивидуални: 90 мин. x 900 ден. или 60 […]

Во рамките на прославата од 75 години од постоењето на Национална и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски“ во Скопје, на Институтот Данте Алигиери од Скопје му беше доделена благодарница за соработка во зеднички проекти.

УПИСИ ЗА ИСПИТОТ ПЛИДА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ОД 01.11.2019 ДО 15.11.2019 ЗА ПРИОРИТЕТНО БАРАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ – ДОПЛАТА 10 ЕВРА И ПРИЈАВУВАЊЕ ДО 10.11.2019 ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ НА: ladante.skopje@gmail.com И НА ВАШИОТ МАИЛ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПРИЈАВА И УПЛАТНИЦА УПЛАТА ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВРЕДНОСТ: А1-35 ЕВРА, А2-45 ЕВРА, Б1-55 ЕВРА, Б2-65 ЕВРА, Ц1-75 ЕВРА, Ц2-85 ЕВРА ИСПИТОТ СЕ ОДРЖУВА ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ, НА 20.11.2019 СРЕДА ЗА А1,А2, Б1 И НА 21.11.2019 ЧЕТВРТОК […]

Италијанска дигитална библиотека во Северна Македонија – БИМ Италијанската дигитална библиотека во Северна Македонија – БИМ е дел од истоимениот проект на Институтот „Данте Алигиери“ во Скопје, Друштвото „Данте Алигиери“ во Рим, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје (НУБ), Националната централна библиотека во Рим, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и Амбасадата на Република Италија во Скопје. Главната цел на проектот финансиран од Друштвото „Данте Алигиери“ во Рим […]

Институтот Данте Алигиери од Скопје во соработка со Италијанската Амбасада ги отвори уписите за есенскиот семестар во 2019: IL MONDO IN ITALIANO (Светот на италијански јазик) Impara  la  dolce lingua: Научи го италијанскиот јазик на некој од нашите курсеви: – стандардни: (А1-Ц2) 4 рати x 1750 ден. – индивидуални: 90 мин. x 900 ден, или 60 мин. х 600 ден. – македонски за странци; –  тематски (по договор). НОВО: Италијански јазик за ученици […]

УПИСИ ЗА ИСПИТОТ ПЛИДА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ОД 27.05.2019 ДО 07.06.2019 ЗА ПРИОРИТЕТНО БАРАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ – ДОПЛАТА 10 ЕВРА И ПРИЈАВУВАЊЕ ДО 01.06.2019 ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ НА: ladante.skopje@gmail.com И НА ВАШИОТ МАИЛ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПРИЈАВА И УПЛАТНИЦА УПЛАТА ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВРЕДНОСТ: Б1- 55 ЕВРА, Б2 – 65 ЕВРА, Ц1 – 75 ЕВРА ИСПИТОТ СЕ ОДРЖУВА НА 12.06.2019 СРЕДА ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ КОНТАКТ ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ: […]

УПИСИ ЗА ИСПИТОТ ПЛИДА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ОД 08.05.2019 ДО 17.05.2019 ЗА ПРИОРИТЕТНО БАРАЊЕ ЗА РЕЗУЛТАТИ – ДОПЛАТА 10 ЕВРА И ПРИЈАВУВАЊЕ ДО 12.05.2019 ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ПРИЈАВИТЕ НА: ladante.skopje@gmail.com И НА ВАШИОТ МАИЛ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПРИЈАВА И УПЛАТНИЦА УПЛАТА ВО ДЕНАРСКА ПРОТИВРЕДНОСТ: A1- 35 ЕВРА, A2 – 45 ЕВРА, Ц2 – 85 ЕВРА ИСПИТОТ СЕ ОДРЖУВА НА 22.05.2019 СРЕДА ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ КОНТАКТ ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ: […]