Институт Данте Алигиери, Скопје

Новости


Сертификат за познавање на италијанскиот јазик ПЛИДА, признаен од Советот на Европа Институтот “Данте Алигиери” од Скопје организира полагање за сертификатот PLIDA, признаен за студирање и работа во Италија ЕСЕНСКА СЕСИЈА 2018 УПИСИ: 12 – 23 НОЕМВРИ 2018 ИСПИТИ 2018 28 НОЕМВРИ среда А1, А2, В1 29 НОЕМВРИ четврток B2, С1, С2 УПЛАТА во денарска потивредност: А1 35е, А2 45е, В1 55е, В2 65е, С1 75е, С2 85е. ПРИЈАВУВАЊЕ: ladante.skopje@gmail.com […]

На 15.10.2018 во Националната универзитетска библиотека во Скопје беше отворена 18 Недела на италијанскиот јазик во светот со отворање на изложбата Каде што Si слатко звучи. Патување низ историјата на италијанскиот јазик. Членовите на Комитетот од Скопје, студентите, професорите и љубителите на италијанската култура во Македонија можеа да видат 38 панели што ја раскажуваат историјата на италијанскиот јазик на коишто им беа додадени други два што зборуваат за јазично-литературните вкрстувања […]

XVIII НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТОТ “L’Italiano e la rete, le reti per l’Italiano” PROGRAMMA S k o p j e Lunedì 15 Ottobre Inaugurazione ufficiale della XVIII Settimana della lingua italiana nel mondo A cura dell’Ambasciata d’Italia, dell’Istituto Dante Alighieri di Skopje, e del Dipartimento di Lingua e Letteratura italiana – Facoltà di Filologia “Blaže Koneski” (UKIM) Biblioteca Nazionale Universitaria “Sv. Kliment Ohridski”: Ore 12.30: Mostra itinerante “DOVE […]

На 15.10.2018 (понеделник) во 12.30 ч. во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје се отвора изложбата „Каде Sì слатко звучи. Патување низ историјата на италијанскиот јазик“. Оваа патувачка изложба, чиј куратор е од еден од најголемите италијански лингвисти, проф. Лука Серијани, по Фиренца, Цирих, Москва, Берлин и Варшава, доаѓа и во Скопје. Вљубениците во италијанскиот јазик и култура ќе можат да погледнат 40 панели кои претставуваат различни […]

Курсеви за италијански јазик Светот обоен на италијански начин навистина изгледа поинаку! Нови уписи за курсеви во Институтот за италијански јазик Данте Алигиери! The World Stained in Italian way really looks different! New courses at the Italian Language Institute Dante Alighieri! Институтот Данте Алигиери од Скопје во соработка со Италијанската Амбасада отвора уписи за пролетниот семестар во 2019: IL MONDO IN ITALIANO. Светот на италијански јазик. Impara la dolce lingua! […]

Средба во Nационалната и универзитетска библиотека Свети Климент Охридски, Скопје   Потпретседателката проф Руска Ивановска-Наскова и претседателот проф. Ладислав Цветковски во посета на Нaционалната и универзитетска библиотека Свети  Климент Охридски во Скопје. Беше остварен работен состанок со директорката на библиотеката г-ѓа Сенка Наумовска, Нита Муча и Марко Цуцуловски На средбата беше разгледана стратегијата за имплементирање на веќе договорени заеднички проекти и активности. Акцент беше даден на проектот Дигитална италијанска библиотека […]

Претседателот на Институтот Данте Алигиери, проф. Ладислав Цветковски оствари средба со директорите на основните училишта во општина Центар и општина Карпош каде веќе две години успешно се одвива наставата по италијански јазик за учениците од петто одделение. На средбата беше изразено задоволство од реализирањето на Проектот кој е поддржан од Италијанската амбасада. Претседателот Цветковски им додели благодарници на директорите Мирјана Велкоска, Лида Стојановска, Лидија Водјаник и Јовица Остојиќ и на […]

Во училиштето НОВА во Скопје, од 18 до 22 јуни успешно се одржа летна работилница по италијански јазик и култура, во организација на Институтот Данте Аигиери и со поддршка на Италијанската амбасада. Нашите ученици од oсновно училиште уживаа учејќи повеќе за Рим, Венеција, Неапол, Помпеи и Фиренца. Заедно гледавме италијански филмови, слушавме италијанска музика и подготвувавме вкусни тестенини. Исто така научивме неколку основни италиjaнски зборови и италијански гестови. Прекрасно беше! […]

Прекрасна церемонија за крајот на курсевите по италијански во интернационалното училиште НОВА во Скопје. Групата деца кои ги следеа часовите по италијански јазик ги прими дипломите доделени од страна на Н.Е. италијанскиот амбасадор Карло Ромео. Курсот беше реализиран од институтот Данте Алигиери и училиштето НОВА со поддршка на Италијанската амбасада во Скопје и Министерството за надворешни работи на Италија. На церемонијата присуствуваа претседателот на Институтот Данте Алигиери, проф. Ладислав Цветковски, […]

Учебната година заврши и за учениците од 4 основни училишта во Скопје и 2 основни училишта во Струга кои го изучуваа италијанксиот јазик во 4 и 5 одделение како изборен предмет. Овој проект на Институтот Данте Алигиери е поддржан од Министерството за надворешни работи на Италија во соработка со Италијанската амбасада во Скопје. Се надеваме дека многу од овие ученици ќе продолжат со учење на италијанскиот јазик и дека овој […]