Институт Данте Алигиери, Скопје

Архива


Нови идеи за на училиште: визири наместо маски и плексиглас помеѓу клупите Валентина Сантарпија   Визири наместо маски со цел да се задржат социјалните контакти и да се заштитат учениците со посебни потреби, но и паравани од плексилас за да се одржи растојанието помеѓу клупите. Ова се размислувањата кои министерката за образование Лучија Аѕолина ги изнесе на состанокот со премиерот Конте и синдикатите: состанок на кој носителката на челната позиција […]

Половина од Еразмус студентите одлучија да останат во странство и покрај вирусот Антонела де Грегорио На почетокот на март 13 илјади италијански студенти и 165 илјади студенти од другите европски земји, беа беа дел од програмата за мобилност Еразмус. Иако беа дојдени да студираат на друг европски универзитет, нивните планови ги поремети кризата со Ковид-19. Најпрво во Италија, каде секоја година пристигнуваат 27 илјади млади; а потоа и во Шпанија, […]

Редуциран распоред, малку наставници, доволно простор: но во септември училиштето треба да започне одново за сите   Џана Фрегонара (Il Punto | la newsletter del Corriere della Sera) Училиштето заврши, најчудната учебна година од повоениот период е завршена. Мора да направиме анализа какво навистина беше учењето од далечина, да разбереме што не функционираше и каква поука можеме да извлечеме од тоа. Но, сега кога веќе нема илјадници заболени, има друг […]

On the occasion of the National Day of the Italian Republic, on behalf of the Ambassador Carlo Romeo we are pleased to send you the web link of the e-book “Piazze (In)visibili” /”(In)visible Squares”, created by the Italian Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation: Pdf file: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/piazze_in_visibili/piazze_in_visibili.pdf E-book: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/piazze_in_visibili/piazze_in_visibili.zip The volume, edited by Marco Delogu, portrays 20 Italian squares, immortalized in the period between March and the beginning of […]

  [FOTO] Ecco la Biblioteca digitale italiana in Macedonia del Nord – BIM      

На предлог на Н.Е. Карло Ромео, Амбасадор на Италија во Скопје, Претседателот на Република Италија, Серџо Матарела, ја додели почесната титула Ред на Ѕвездата на Италија со степен Офицер на професорката Анастасија Ѓурчинова. Ова престижно признание е потврда за нејзината љубов кон италијанскиот јазик и литература, што се покажува низ бројните преводи, академски и културни активности во тесна соработка со Италијанската амбасада и Институтот Данте Алигиери од Скопје. Во оваа […]

Италијанска поезија на Струшкиот поетски фестивал На 58-то издание на Меѓународниот фестивал “Струшки вечери на поезијата“ што се одржа од 21 до 26 август на Охридското езеро, италијанската поезија беше претставена преку две авторки: Миа Леконт и Ана Сантоликвидо. Двете поетеси учествуваа во делот на разни читања, предизвикувајќи голем интерес и почитување. Ги објавуваме нивните стихови преведени на македонски од професорката Анастасија Ѓурчинова. МИА ЛЕКОНТ МИЛОСТ Милост за нас, милост, […]

На овогодинешниот Саем на книгата беше промовиран преводот на книгата „Преполовениот виконт“ од Итало Калвино. Извонредниот превод е на проф. Анастасија Ѓурчинова, за книгата и преводот зборуваше проф.Љиљана Узуновиќ. Со ова издание, од италијански на македонски јазик вкупно се преведени десет книги од овој исклучително значаен италијански автор.