Институт Данте Алигиери, Скопје

Новости


ПОСЕТА НА ИТАЛИЈАНСКОТО УЧИЛИШТЕ ВО ТИРАНА На 21.09.2022 година, проф. Ладислав Цветковски, претседател на Институтот Данте Алигиери во Скопје, го посети Италијанското училиште во Тирана, промовирано и поддржано од Друштвото Данте Алигиери од Рим и признаено од албанското Министерство за образование. Во Италијанското училиште во Тирана проф. Цветковски беше пречекан од ко-основачката и директорка на училиштето Кончета Марота. По посетата на училниците, лабораториите и средбата со учениците, Цветковски и Марота […]

Институтот Данте Алигиери од Скопје изразува сочувство за загубата на професорот Лука Сериjани, лингвист, филолог, член на Академија дела Круска и потпретседател на Друштвото Данте Алигиери. Проф. Серијани беше гласник, чувар и заштитник на јазикот на Данте, каде ,,sì” слатко звучи🇮🇹

Аташето за одбрана во Италијанската амбасада во Скопје, Полковник Стефано Анџони ги додели дипломите на групата вработени во Министерството за одбрана на Р.С.М Бојан Савески, Мартин Трајановски, Никола Софтовски, Александар Николоски, коишто од 22 март до 31 мај 2022 следеа курс по италијански јазик, целосно финансиран од Италијанското министерство за одбрана. Со овој курс продолжува успешната соработка со Италијанската амбасада и Министерството за одбрана на Р.Северна Македонија.

Во рамките на повикот, денес 26.05.2022 Н.Е.Андреа Силвестри, Амбасадор на Република Италија во Република Северна Македонија одржа предавање со наслов Ликови од италијанските стрипови, организирано со цел да се споделат информации за инспирација на учесниците на повикот. Амбасадорот Силвестри, покрај кариерата како дипломат, е и автор на книгата “Стрипот и моќта – хероите како геополитичка алатка “.

Колибри од Сандро Веронези Деновиве од печат излезе преводот на најдобриот италијански роман во 2020 година, актуелниот добитник на престижната италијанска книжевна награда „Стрега“, романот „Колибри“ од Сандро Веронези, во превод од италијански јазик на Анастасија Ѓурчинова. Меѓународната сензација бр.1 од мајсторот на европската литература, Сандро Веронези – добитник на италијанската Premio Strega – е сага за едно фирентинско семејство од 1960-тите до денес. „Колибри“ е приказна за страдањето, среќата, […]

Пролетен семестар, онлајн курсеви по италијански јазик!УПИСИ од 20.01.23 до 10.02.23 Институтот Данте Алигиери од Скопје во соработка со Италијанската Амбасада ги отвори уписите за пролетниот семестар во 2023:IL MONDO IN ITALIANO (Светот на италијански јазик)Impara la dolce lingua:Научи го италијанскиот јазик на нашите курсеви:– стандардни курсеви за степените од А1 до Ц2, 4 месеци 2 пати неделно по 90 мин.: 7.500 ден. или на 3 рати по 2.500 ден.– […]

A2, B1 – 22 febbraio 2023 B2, C1 – 22 marzo 2023 B1, B2, C1 – 21 giugno 2023 A2, B1 – 6 settembre 2023 A2, B1 – 15 novembre 2023 B2, C1, C2 – 16 novembre 2023

CONVEGNO ANNUALE INTERNAZIONALE DI ICM 56° INCONTRO CULTURALE MITTELEUROPEO 25-26 NOVEMBRE 2021 DIVERSITÀ DI LINGUE PER UNA CULTURA UNIFICANTE DANTE, ASCOLI E I TESTIMONI DI CONFINE L’accesso alla Sala sarà consentito al pubblico fino a esaurimento posti e previa registrazione attraverso il modulo disponibile sul sito www.icmgorizia.it. Nell’anniversario della morte di Dante Alighieri, il 56° Convegno Internazionale dell’Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei è dedicato all’immensa influenza culturale del Sommo […]

На 22.10.2021 во рамките на 21. Недела на италијанскиот јазик во светот од страна на Италијанскиот амбасадор Н.Е. Андреа Силвестри Орден за заслуги, „Звезда на Италија“, му беше доделена и на Ладислав Цветковски, професор на Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје и претседател на Институтот „Данте Алигиери“ во Скопје, за неговите истакнати заслуги во промовирањето на културата и другата италијанска извонредност.