Институт Данте Алигиери, Скопје

XX-та НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК
ВО СВЕТОТ
“Италијанскиот меѓу збор и слика: графити, илустрации, стрипови”

ПРОГРАМА
Понеделник 19 Октомври 17.00 часот

Свечено отворање на XX-та Недела на италијанскиот јазик во светот:
“Италијанскиот меѓу збор и слика: графити, илустрации, стрипови”- онлајн предавање на Проф. Лоренцо Ковери. Презентација на изданието на „Круска„ за НИЈС 2020, од Клаудио Чочола и Паоло Дакиле.
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom;
Meeting ID: 750 1174 0390; Passcode: dkkjW4.
https://us04web.zoom.us/j/75011740390?pwd=UmxoN1hSLzB6SVRxcjREeThZZDBLdz09
Организирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијански јазик и книжевност при УКИМ

Вторник 20 Октомври 17.00 часот

Онлајн предавање “Стрипот и слободата: Феноменот на Алан Форд во екс Југославија”
Организирано од Проф. Лилјана Узуновиќ;
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom;
Meeting ID: 736 1446 6479; Passcode: 7hwBbX https://us04web.zoom.us/j/73614466479?pwd=eWF6MkwrTFRxUHdNdEJHL0FXekszZz09
Организирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијански јазик и книжевност при УКИМ

Среда 21 Октомври 17.00 часот

Онлајн предавање “Дино Буцати меѓу пишување и сликање: случајот на „Славната инвазија на мечките на Сицилија„ oрганизирано од Проф. Радица Никодиновска;
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom; Meeting ID: 788 1872 3282; Passcode: Y1ZJXt https://us04web.zoom.us/j/78818723282?pwd=WHhhSG8zeE9wRTVxa21tVFFVOExNZz09
Организирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијански јазик и книжевност при УКИМ

Четврток 22 Октомври 15.00 часот

Онлајн лабораторија: “Детската литература меѓу Македонија и Италија”: споредба.
Креативно читање и пишување инспирирано од поезиите на Џани Родари и Киро Донев
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom;
Meeting ID: 858 9781 3802; Passcode: 7u469k https://us05web.zoom.us/j/85897813802?pwd=NjZCRUI3Q2tzK0FYR1p1cDhKb3BKUT09
Oрганизирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијанистика при Универзитетот во Штип „Гоце Делчев„, со учество на учениците од гимназијата „Јане Сандански„ од Струмица, од Проф. Ана Витанова Рингацева со учениците по македонски јазик и од македонскиот поет Киро Донев

17.00 часот

Онлајн презентација на преводите на Поликсена со прасето од Бјанка Пицорно и на
Оној што заминува и оној што останува од Елена Феранте
Организирано од Проф. Радица Никодиновска и Проф. Весна Мојсова – Чепишевска;
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom; Meeting ID: 751 0126 8517; Passcode: qY1erv
https://us04web.zoom.us/j/75101268517?pwd=VmQ3TzU2S3ZGaEtoa1p1WW1idUJEZz09 Организирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијански јазик и книжевност при УКИМ

Недела 25 Октомври 18.00 часот

Онлајн средба со Фабио Џеда, автор на Во морето има крокодили и Приказна за еден син.
Одење и враќање.
Организирано од Проф. Анастасија Ѓурчинова;
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom;
Meeting ID: 890 4417 2942; Passcode: 3HS91x
Link: https://us02web.zoom.us/j/89044172942?pwd=MlhyL1hnTjBJTklSNjdaVWtFdm1YQT09
Организирано од Италијанската Амбасада и Катедрата за италијански јазик и книжевност при УКИМ

Понеделник 26 Октомври 12.00 часот

Драматизација на дела на Џани Родари и дигитална Изложба на цртежи инспирирани од делата на Џани Родари, реализирани од учениците од некои средни училишта.
Лозинка за онлајн пристап: Платформа Zoom;
Meeting ID: 774 3500 2728; Passcode: 2n9h4p https://us04web.zoom.us/j/77435002728?pwd=eWYvQzBNeGJqaGQwdmQ5UnZkU3ZiQT09
Организирано од Италијанската Амбасада и македонското Здружение на професори по италијански јазик ЗПИРМ

Јазичен натпревар и ѕидни графити 12.30 часот
Организирано од Италијанската Амбасада и македонското Здружение на професори по македонски јазик ЗПИРМ.

Понеделник 19 – Недела 25 Октомври

 “Стрипови во музеите” – видео од изложбата поставена во Светилиштето на Ерколе Винчиторе во Тиволи, организирано од Министерството за културно наследство и активности и за туризам (MIBACT). 51 италијански музеј е раскажан преку уметноста на стрипот каде се случуваат кратки раскази помеѓу сцени од минатото и научно фантастични сценарија.
http://www.villaadriana.beniculturali.it/index.php?it/206/santuario-di-ercole-vincitore
 “Италијанскиот меѓу збор и слика: графити, илустрации, стрипови„: натпревар за поезија, проза и стрип организиран од општинската библиотека во Струмица „Благој Јанков Мурџето„ со учество на учениците по италијански јазик од основните и средните училишта.