Институт Данте Алигиери, Скопје

На 12 октомври, во Палатата Фиренца, ќе се одржи церимонијата на доделување на наградата за најгласаниот автор од читателите на Данте за наградата „Стрега“ во 2020 година. Гласањето на активните читатели од литературните кружоци се рефлектираше на она од другите „Пријатели на неделата“ кои гласаат за доделување на наградата „Стрега“ и коишто му го доделија на Сандро Веронези посакуваното литературно признание за неговата книга „Колибри“ (од издавачот Бродот на Тезеј). Авторот ќе биде гостин на Данте за да ја прими лично Статуетката Данте од Генералниот секретар Алесандро Мази, наградата Данте Алигиери, заедно со Стефано Петроки (Фондација Белончи) и Лучила Пицоли со кои ќе отвори дискусија / размислувања за темите поврзани со пишувањето и книгата. На дебатата ќе учествуваат членовите на литературните кружоци низ светот. Активноста се одвива во согласност со целите на договорот воспоставен со Фондацијата Марија и Гофредо Белончи и со целите на проектот „Литературни кружоци“ за промоција на италијанската книга во светот, со особено внимание на современата литературна продукција.