Институт Данте Алигиери, Скопје

На 14 март како дел од проектот БИМ „Италијанска дигитална библиотека во Македонија“, во НУБ „Св. Климетн Охридски“ во Скопје успешно беше реализирана првата работилница наменета за учениците од средното училиште НОВА од Скопје.

00 IMG_397000 IMG_393100 IMG_390500 IMG_3934

Учениците имаа прилика да се запознаат со работењето на универзитетската библиотека. Потоа беа воведени во процесот на конзервација, реставрација на книжниот материјал и неговата дигитализација и презентација. По теоретскиот дел учениците имаа можност практично да работат.

00 IMG_4004

Проектот БИМ „Италијанска библиотека во Македонија“ е проект на Институтот Данте Алигиери од Скопје, НУБ „СВ. Климет Охридски“ од Скопје. Овој проект е поддржан од Централата на Данте Алигиери во Рим, Централната национална библиотека во Рим, Италијанската амбасада во Скопје и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
00 IMG_390700 IMG_3920

Во рамките на овој проект се планирани повеќе активности, за кои ќе ве информираме во наредниот период.

Следете нѐ…00 IMG_3981